Sterk bakkie met... Roosmarijn | Mantelzorg

Er komen steeds meer ouderen. Die willen het liefst zelfstandig blijven wonen. En daar ligt een uitdaging. Dat vraagt iets van zowel de cliënt als onze medewerkers. In deze column laten we collega’s van Santé Partners aan het woord die nu al bezig zijn met de zorg van de toekomst. Dit is de vierde column van Roosmarijn de Greef (32) in een reeks van vijf. Zij werkt sinds 5 jaar met veel plezier bij Santé Partners als wijkverpleegkundige in Amerongen, Leersum en Overberg. Deze column gaat over de rol van de mantelzorger.

Samen doen

Het netwerk van cliënten heeft in de zorg een belangrijke rol. Nee, het is natuurlijk niet de bedoeling dat mantelzorgers alle zorg gaan doen. Maar om de zorg behapbaar te houden hebben we ze wel nodig. Zoals ik in een eerdere column al aangaf moeten we de zorg samen gaan doen. Niet alleen met zorgprofessionals, ook met familie, vrienden en buren van cliënten.

Wat ik al tijdens een intakegesprek doe, is kijken hoe het netwerk eruit ziet van een cliënt. Ik vraag altijd of ik mag overleggen met bijvoorbeeld een zoon of dochter, of andere naasten. Als je de situatie uitlegt, is daar bijna altijd begrip voor. We kijken dan samen wat zij kunnen doen, zoals bijvoorbeeld boodschappen. Wat ik vaak zie is dat deze persoon ook andere familieleden mobiliseert.

Het heeft soms wel tijd nodig, maar je moet met ze in gesprek blijven gaan en er over blijven praten. Wij moeten ervoor zorgen dat we zichtbaar en bereikbaar zijn. Als ik weet dat een naaste op een bepaald moment in de week op bezoek is, en er is iets met een cliënt aan de hand, dan probeer ik dat moment er ook te zijn. Je kunt het er dan samen over hebben.

We proberen met mantelzorgers echt samen te werken, want we willen niet dat een mantelzorger overbelast wordt. Daar hebben we als zorgverlener ook een rol in. We houden in de gaten hoe belastbaar een mantelzorger is en wie of wat we in kunnen zetten om hen te ontlasten. Het sociale domein kan ondersteuning bieden.

afbeelding Quote

"Mantelzorgers zijn goud waard, daar zijn we zuinig op."

Als het om medische zorg gaat, doen wij dat natuurlijk zelf, samen met andere zorgprofessionals. De lijntjes met huisartsen, praktijkondersteuners, begeleiding thuis en gespecialiseerde zorgverleners zijn heel kort. Hierdoor kan er snel geschakeld worden wanneer er iets aan de hand is. Met een team van eerstelijns zorgverleners komen we regelmatig samen om te bespreken wat er speelt. Waar liggen de knelpunten. We weten van elkaar wie waar inzetbaar is. Voor cliënten is dat vaak niet helder. Ze weten ook niet wat überhaupt beschikbaar is. In onze gesprekken met cliënten kunnen we ze daarin helpen.

 

Mantelzorgers zijn goud waard, daar zijn we zuinig op. Daarom hebben we bij Santé Partners mantelzorgondersteuning. Het is niet de bedoeling iemand op te branden of iemands wereld heel klein te maken. Dat moeten we voorkomen!

contact afbeelding
achtergrond floaty
“Wij helpen je graag verder!”
“Wij helpen je graag verder!”
Sluiten

Heb je vragen?
Neem dan contact op met één van onze experts

“Wij helpen je graag verder!”
contact persoon mobiel
contact persoon desktop