Laat de ouderen zo lang mogelijk dingen zelf doen
Als zorgmedewerkers moeten we op een andere manier gaan denken. Dat houdt onder andere in dat we veel meer dingen samen met anderen moeten gaan doen, veel meer de samenwerking zoeken. Als team zijn we daar al heel erg mee bezig en we doen dat al best goed vind ik.
In heel Nederland, en dus ook in het gebied waarin ik werk, is vergrijzing niet meer iets van de toekomst. We zitten er middenin! Al deze mensen willen we de beste zorg bieden, maar als wijkverpleging kunnen we dat niet alleen.
De zelfstandigheid van cliënten staat voorop. Dat is het uitgangspunt en het meest belangrijk. Wanneer we een zorgvraag binnenkrijgen, bijvoorbeeld via het ziekenhuis, casemanager of huisarts, dan hebben we een intakegesprek. We kijken per cliënt naar wat er nodig is en wat de hulpvraag precies is. Dan is de eerste stap om te kijken wat mensen eventueel zelf kunnen, al dan niet met bepaalde hulpmiddelen. En we kijken naar hun omgeving. Welke mensen om hen heen kunnen ondersteuning bieden.
Hulp kan ook van andere disciplines komen die we dan inschakelen. We werken veel samen met gespecialiseerde verpleging, bijvoorbeeld neuro- of longverpleegkunde. En om de zelfstandigheid te stimuleren en zo lang mogelijk te behouden, schakelen we een ergotherapeut of pedagogische hulpverlener in. De samenwerking gaat dus verder dan alleen de mantelzorgers.
"De zelfstandigheid van cliënten staat voorop. Dat is het uitgangspunt en het meest belangrijk."
Door cliënten zoveel mogelijk zelf te laten doen, behouden ze regie over hun eigen leven en zijn ze zo min mogelijk afhankelijk van anderen. Dit wordt heel erg gestimuleerd, de ervaring is dat cliënten dat heel belangrijk vinden.
Meer sterke bakkies?
Reageren op deze column?
Mail naar redactie@santepartners.nl