Expert tips
Wat kun je al zelf doen?
De onzekerheden en angstige gevoelens die een ziekte met zich meebrengt, zijn niet te voorkomen. Er spelen vragen als: slaat de behandeling aan, van welke bijwerkingen zal ik last krijgen en hoe moet het straks verder. Wat je wel kunt doen, proberen meer grip op jouw situatie te krijgen. Dat kan bijvoorbeeld door goede informatie te zoeken, een dagboek bij te houden of er met anderen over te praten: met mensen uit jouw omgeving, je (huis)arts of een gespecialiseerd verpleegkundige.
Als je bepaalde dingen niet meer kunt doen zoals je gewend was, kun je kijken of je ze op een andere manier kunt doen, of met slimme hulpmiddelen. Beweeg als dat lukt dagelijks, eet gezond met veel groenten en fruit en wees matig met alcohol. Rook niet of stop met roken en probeer af te vallen als je teveel weegt. Probeer stress en slaapgebrek zoveel mogelijk te vermijden en eventuele medicatie op vaste tijden in te nemen. Vraag jouw arts of verpleegkundige wat de mogelijkheden zijn in jouw situatie.
Wat kan jouw omgeving doen?
Heb je door je ziekte moeite met bepaalde dingen of weinig energie? Vraag op tijd om hulp. Denk daarbij niet alleen aan je partner en familie. Ook vrienden en buren zijn vaak bereid om te helpen, bijvoorbeeld bij boodschappen en sjouwwerk. Misschien kun je een bekende vragen om af en toe voor je te koken en samen de maaltijd te nuttigen. Of bijvoorbeeld de was voor je te doen. Zorg je als naaste voor iemand dan kan de zorg op den duur zwaar worden. Als mantelzorger kun je steun en advies krijgen vanuit de gespecialiseerd verpleegkundige. Ook kunnen we jou in contact brengen met een steunpunt mantelzorg of een ontmoetingscentrum.