Open deuren bij onze woonlocaties

In de afgelopen tientallen jaren is er in zorginstellingen een cultuur ontstaan die ervoor gezorgd heeft dat veel deuren in zorginstellingen/ woonvormen dicht zijn. De bekende ‘gesloten afdelingen’. De deuren zijn op slot en de woning kan alleen verlaten worden met een code. De afgelopen tijd zien we steeds meer verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen de deuren openen.

Vrijheid en veiligheid voor het levensgeluk van onze bewoners

Waarom doen we dit?

Beter voor bewoners

Een opendeurenbeleid zorgt ervoor dat bewoners meer vrijheid ervaren en meer regie over hun leven hebben. Bewoners blijven in contact met de buitenwereld.

De wet 'zorg en dwang’

Sinds 2020 is de wet ‘zorg en dwang’ van kracht. Hierin staat dat we mensen niet in hun bewegingsvrijheid mogen beperken, tenzij...

We mogen dus niet standaard een deur gesloten houden. Dit is namelijk onvrijwillige zorg. Dit mag alleen onder strenge voorwaarden.

 

De deur open, tenzij

Een open deur betekent niet dat iedereen zomaar naar buiten (of binnen) kan wandelen. Er wordt in overleg met de bewoner en hun naaste gekeken naar wat iemand nog kan en wil.

We nemen een goed doordacht besluit of het wel of niet haalbaar is om zelfstandig naar buiten te gaan. Als er 'ernstig nadeel' ontstaat als iemand zelfstandig naar buiten gaat, kunnen we ervoor kiezen om de deur voor deze bewoner gesloten te houden. We regelen dit met techniek.

contact afbeelding
achtergrond floaty
“Wij helpen je graag verder!”
“Wij helpen je graag verder!”
Sluiten

Heb je vragen?
Neem dan contact op met één van onze experts

“Wij helpen je graag verder!”
contact persoon mobiel
contact persoon desktop