“De medewerkers van Santé Partners zijn erg lief, maar ik ben toch blij dat ze niet meer hoeven te komen”, lacht Annie van Iterson (63). Een tijdje geleden liep ze wondroos op, een bacteriële infectie aan de huid van haar been. Verpleegkundige in de wijk Wilma Meeuwissen van Santé Partners verzorgde de wonden en zwachtelde haar been in. Toen de wonden genezen waren, werd er een steunkous voor Annie op maat gemaakt. “Die moet ik waarschijnlijk levenslang dragen, anders kan ik weer wondroos krijgen. Alleen lukte het me niet om de kous zelf aan te trekken. Moest ik dan de rest van mijn leven elke dag iemand thuis over de vloer krijgen, alleen maar voor die steunkous?”
Oefenen, oefenen, oefenen
Wilma Meeuwissen nam het heft in handen. Ze zag dat een andere cliënt haar steunkousen zelf aan- en uittrok met een hulpmiddel, de HandyLegs. “Ik had deze aantrekhulp ooit uitgeprobeerd en was er niet zo handig mee. Toch nam ik hem in het weekend mee naar huis en ben gaan oefenen. Zo ontdekte ik dat je echt het filmpje met uitleg op internet erbij moet hebben. Dat maakt veel duidelijk. Na een tijdje oefenen met het filmpje erbij had ik het in de vingers.”
Vergoed
Wilma bracht haar enthousiasme over op Annie, die heel gemotiveerd ging oefenen met de aantrekhulp. Na een paar dagen lukte het haar om zelf haar steunkous aan- en uit te trekken. “Daar ben ik ontzettend blij mee. Het betekende dat ik uit zorg kon, en dus vrijheid”, zegt ze. “Erg fijn dat Wilma me hierbij hielp.” Ze is ook blij dat haar zorgverzekering de HandyLegs vergoedt. Wilma: “De HandyLegs is niet goedkoop, maar omdat Annie hierdoor zelfstandig is, kregen we de vergoeding voor elkaar.”
Wilma gaat de aantrekhulp zeker aan meer cliënten aanraden. “Dit hulpmiddel is vooral geschikt voor mensen die moeilijk bij hun voeten kunnen komen. Je moet wel krachtig zijn in je handen.”
Ruimte
Ze zijn allebei trots op zichzelf. Wilma omdat ze haar motivatie op Annie kon overbrengen, Annie omdat ze dankzij haar doorzettingsvermogen geen hulp meer nodig heeft bij haar steunkous. Wilma: “Annie is veel te jong om de rest van haar leven dagelijks thuiszorg nodig te hebben. Dankzij de HandyLegs is ze weer zelfstandig. En nu de zorg voor haar kan worden afgesloten, is er bij ons weer ruimte voor een nieuwe cliënt.”