Wat houdt Professionele Zeggenschap in?
Rogier: “Ruimte geven aan goede ideeën van zorgprofessionals. Het is een model waarbij iedere collega van onze organisatie de kans krijgt om inspraak en invloed te hebben over de inhoud van het werk.”
Hetty: “Iedere medewerker en ieder team heeft daarbij een rol. Er is ruimte om ideeën uit te werken en samen ervoor te zorgen dat het werk daadwerkelijk wordt verbeterd.”
Rogier: “Evengoed belangrijk: hoe kunnen professionals en het management gelijkwaardiger samenwerken? De slogan van Santé Partners luidt ‘samen sterk’; met Professionele Zeggenschap doen we dat ook écht. Door elkaars taal te willen begrijpen en te bekijken hoe dat samengebracht kan worden in het werk.”
Hoe vertaalt zich dat naar de praktijk?
Rogier: “Er zijn zes themacommissies kwaliteit, waarin allerlei zorgprofessionals van onze organisatie zich richten op een overkoepelend en inhoudelijk thema. Denk aan topics als infectie preventie of huiselijk geweld. Daarnaast zijn er vier vakgroepen: JGZ, Wijkverpleging, Sociaal Domein, Wonen en Behandeling. Deze vakgroepen richten zich op de ontwikkeling, kwaliteit en werkwijze van het vakgebied binnen de organisatie. Overkoepelend is er een Professionele Raad, die bestaat uit alle voorzitters van de vakgroepen. Zij behouden het overzicht en schakelen met het Management en de Raad van Bestuur.”
Waarom is Professionele Zeggenschap belangrijk?
Hetty: “Omdat het helpt bij de verbetering van zorg en het vergroten van het werkplezier. Daarbij is het ook meer duurzaam gezien de toekomst. Vanuit hun zorghart hebben zorgmedewerkers vaak maar één doel voor ogen: zo goed mogelijk voor hun cliënten zorgen. Wat in de praktijk vaak betekent dat zorgtaken worden overgenomen. Maar met de vergrijzing en alle andere uitdagingen die er nu spelen, kunnen we dat niet eindeloos volhouden. De zorg moet écht anders. Dat vraagt om een cultuuromslag en een andere manier van denken. Professionele Zeggenschap helpt daarbij.”
Rogier: “En dat gaat verder dan louter advies geven; met Professionele Zeggenschap besluiten collega’s daadwerkelijk mee. Belangrijk, want alle zorgprofessionals samen vormen de sleutel tot transformatie. Als we op alle lagen van de organisatie op basis van gelijkwaardigheid werken, kunnen we betere beslissingen maken.”
Hoe staat de vlag erbij na één jaar?
Rogier: “In twaalf maanden tijd hebben we met elkaar de weg van het goede gesprek gezocht én gevonden. Met als resultaat dat er een cultuur is ontstaan waarin we eerlijke en open conversaties hebben. Een mooie ontwikkeling, want zo bouwen we samen verder aan onze strategie. Daarmee zijn we een voorloper in het zorglandschap. Dat maakt mij zonder meer trots!”
Hetty: “De laatste jaren zijn er veel zaken niet op de juiste bestuurstafel terecht gekomen en daardoor blijven liggen. Denk aan een introductiemap voor cliënten of meldingen van incidenten en de verbeterslagen die daarvoor gemaakt moeten worden. Nu staan deze onderwerpen wél weer op de agenda. Sterker nog: in het najaar gaat zelfs een nieuw meldsysteem van start. De implementatie en inrichting hiervan is een samenwerking tussen ICT en de Incidenten Commissie.”
Rogier: “De adviezen die dit jaar binnenkwamen, waren vaak van zulk kwalitatief hoog niveau dat de Raad van Bestuur deze vaak integraal kon overnemen. Zo heeft de vakgroep Wijkverpleging een heel mooie aanbeveling gegeven over hoe Santé Partners de zorg in de wijkverpleging op bepaalde plekken kan gaan clusteren. Dat heb ik nog nergens zo meegemaakt. Een prachtig resultaat na slechts één jaar!”
Wat kan beter?
Hetty: “Professionele Zeggenschap is een lerend proces. Logisch, want cultuur- en gedragsverandering kost nu eenmaal tijd. Bovendien zijn zorgprofessionals praktisch ingesteld. Vandaag een probleem is gisteren opgelost. Maar bij beleid werkt dat echt anders. Geduld is dan ook essentieel. Verder kan nog geschaafd worden aan de zwaarte en tijdbelasting. Want ja, het is soms wel veel. Aan de andere kant: je moet altijd eerst een investering doen, voordat je resultaat krijgt. Het grotere plaatje moeten we dan ook voor ogen houden. Uiteindelijk gaat Professionele Zeggenschap ons júist tijd besparen.”
Rogier: “Het is ook niet de bedoeling dat de zorgprofessionals onderhand halve beleidsmedewerkers worden. Qua tijdsinvestering verwacht ik dat we komend jaar nog beter in balans gaan komen.”
Wat is de ambitie voor de komende tijd?
Hetty: “Dat iedereen binnen Santé Partners weet wat zeggenschap is. En zeker ook: dat medewerkers hun persoonlijk leiderschap ontwikkelen. Dat we elkaar helpen bij dagelijkse uitdagingen. Hoe gaan we bijvoorbeeld het sociaal domein meer inzetten bij palliatieve zorg? Iedere professional doet ertoe, ook jij hebt wat te vertellen en mag dat uitdragen. Laten we weer trots worden op ons vak, op de zorg. Want dat verdient het!”