“Mevrouw Brugman was onze eerste cliënt voor deze immunotherapie-aan-huis,” vertelt oncologisch verpleegkundige Carlijn Jongbloets. “De eerste keer dat ik met mijn collega bij haar thuis kwam voor de immunotherapie, was bijzonder. We hadden taart meegenomen, want we wilden er een feestelijk moment van maken. Het was best spannend voor ons, maar voor mevrouw Brugman was het mogelijk nog spannender. We hebben eerst ontspannen kennisgemaakt. Daarna hebben we haar de immunotherapie toegediend.”
Het scheelt veel tijd
Agnes Brugman kreeg toen al zo’n twee jaar immunotherapie, maar altijd in het ziekenhuis. Jaren daarvoor was bij haar Multipel Myeloom, kanker van de plasmacellen, vastgesteld. “Ik heb verschillende behandelingen gehad waaronder chemotherapie, maar daar kreeg ik zenuwbeschadiging van. Op immunotherapie reageer ik goed. Dat ik deze behandeling ook gewoon thuis kon krijgen, was natuurlijk fantastisch. Het is makkelijk en het scheelt me veel tijd. De injectie wordt in het buikvet gezet en duurt ongeveer tien minuten.”
Agnes: "Ik heb het gevoel dat ik alles met haar kan bespreken"
Vloeiende samenwerking
Voor immunotherapie-aan-huis moet er een vloeiende samenwerking zijn tussen ziekenhuis, apotheek en thuiszorg. Die verliep in het begin niet soepel. Agnes Brugman: “Er waren onduidelijkheden over de afspraak. Ook moest de apotheek de injectiespuit bij Santé Partners in de koelkast leggen, maar die lag er niet op tijd. Santé Partners heeft gelukkig meteen actie ondernomen, waardoor ik toch op tijd kon worden geprikt.”
“Ik snap dat Agnes hier onrustig over was,” zegt Carlijn. “En ik ben blij dat we hier eerlijk en open over kunnen praten, want het is in ieders belang om de kinderziektes er zo snel mogelijk uit te halen.”
Betrokken en kundig
Agnes Brugman waardeert de openheid, inzet en het warme contact. “Carlijn is betrokken en kundig. Zij heeft een speciale opleiding gevolgd om deze thuisbehandeling te kunnen doen. Dat geeft me een vertrouwd gevoel, zeker gezien de korte lijntjes. Voordat Carlijn of haar collega komt voor een injectie, krijg ik bericht over het tijdstip dat ze er is. Ik kan de benodigde medicijnen dan op tijd nemen. Dat gaat tot nu toe heel goed. Ik hoop nog lang van de thuisbehandeling en het leven te mogen genieten.”