Steunkousen aantrekken: Dát doe ik tegenwoordig zelf !

Zelf leren hoe je je steunkousen aan moet doen? Jazeker! Want dat levert je meer zelfstandigheid op en minder wachten. En de wijkverpleging heeft daardoor weer meer tijd voor cliënten met extra zorgbehoeftes. Wijkverpleegkundige Martijn Grooten legt uit hoe dit in de praktijk door zijn team wordt aangepakt.

Mensen leren om zelf hun steunkousen aan- en uit te doen; waarom?

“Voorheen moesten cliënten twee keer per dag wachten op iemand voor hun kousen. Maar wanneer dat is, weet je meestal niet. Bovendien: steunkousen heb je doorgaans niet voor een tijdje, maar voor de rest van je leven. Dat is veel en kostbare tijd en bepaalt ook nog eens je dagelijkse routine. Want het betekent dat je pas boodschappen kunt doen of naar bed kunt gaan, als iemand langs is geweest. Door mensen te leren zélf hun steunkousen aan te doen, geef je ze een stuk van hun leven terug.”

Wat zijn nog meer de voordelen?

“Als cliënt behoud je autonomie, je eigen zelfstandigheid. Plus meer vrijheid in je leven. Ook voor zorgprofessionals heeft het voordelen. Er is meer tijd en aandacht voor de mensen die dat het hardst nodig hebben. Dat is in deze tijden van arbeidskrapte wel zo prettig. Plus: als zorgverlener op een dag bij diverse mensen steunkousen aan- en uitdoen, is fysiek zwaar. Dus het is ook een kwestie van zuinig zijn op onze medewerkers.”

Hoe gaat het in z’n werk?

“We vragen je om bij de thuiszorgwinkel zelf de hulpmiddelen aan te schaffen. Een gespecialiseerde medewerker komt dan bij je thuis om alles een keertje uit te leggen. Dat kan ook aan de partner zijn. Vervolgens is het een kwestie van gewoon doen; oefenen dus! Elk wijkteam heeft ook ergo-coaches en vele teams die kunnen helpen. Zij kennen de hulpmiddelen, zijn daar handig in en kunnen alle vragen beantwoorden. Dat geeft mensen vaak een zeker gevoel.”

Is het zelf doen wel voor iedereen haalbaar?

“Vrijwel iedereen kan het zelf, al zijn er natuurlijk cliënten bij wie het echt nodig is dat een zorgprofessional ervoor blijft langskomen. Bijvoorbeeld als je heel kromme vingers hebt van de reuma of echt heel erg ziek bent. Want wat niet gaat, dat gaat niet. Dan helpen we graag.”

Wat zijn de reacties?

“In het begin zijn mensen vaak wat terughoudend. Bang dat ze het niet kunnen. Maar zodra er een paar keer onder begeleiding is geoefend en men meer gewend is, gaat het doorgaans heel goed. We laten vaak YouTube-filmpjes zien; daar kun je op terugvallen. Ook de omgeving van cliënten moet vaak wennen. ‘Doen jullie geen steunkousen meer? Mijn moeder is 93…’ hoor je dan. Maar als zij verder nog redelijk gezond is en het dus eigenlijk gewoon zélf kan, waarom niet?”

 

Nog tips?

“Gewoon beginnen. Zoals eerder gezegd: het is een kwestie van oefenen en vooral: dóen!”

contact afbeelding
achtergrond floaty
“Wij helpen je graag verder!”
“Wij helpen je graag verder!”
Sluiten

Heb je vragen?
Neem dan contact op met één van onze experts

“Wij helpen je graag verder!”
contact persoon mobiel
contact persoon desktop