“Ik heb hem natuurlijk zelf ook uitgeprobeerd”, bekent gemeenteraadslid Geerten van der Lugt. “De stoel geeft een stevige massage door rolletjes die over je rug, nek en billen gaan.” Toen hij aan het begin van de coronapandemie met zijn vrouw over de zorg sprak, kwamen ze op het idee. Konden ze in Neder-Betuwe wat doen om zorgwerkers te ondersteunen met de hoge werkdruk, iets ontspannends in plaats van een bloemetje?
Enthousiast
De CDA-fractie van de gemeente besloot tot de aanschaf van een massagestoel. Sindsdien gaat die rond bij zorginstellingen en mantelzorgers. Ze lenen de stoel voor enkele dagen tot weken. “Eén mantelzorger hoefde hem niet, maar verder hoor ik allemaal enthousiaste verhalen”, vertelt Geerten. “Soms probeert de hele familie hem uit en dat is prima.” Degene die de stoel in bezit heeft, kan een suggestie doen voor een volgende zorgwerker of -organisatie. Geerten haalt de stoel op en levert hem daar persoonlijk af. “Hij past precies achter in mijn auto.”
In slaap
Mantelzorger Joke van Rooijen (83) ‘won’ de stoel op een bijeenkomst voor de Dag van de Mantelzorg. “Ik had hem vijf weken en was er erg blij mee. Een geweldig ding. Hij neemt alles mee, behalve hoofd en benen. Heel ontspannend. Ik zat er iedere avond in bij het journaal van half tien. En dan werd ik vaak om half twaalf pas weer wakker.” Joke zorgt voor haar zwager van 95 die bij haar in huis woont. De thuiszorg helpt Joke daarbij. “Zij zaten er ook in als ze hier waren. Dus ik heb de stoel aan hen doorgegeven. Een mooi initiatief!”
Heleen: ‘We gaan er na onze route regelmatig in zitten’
Draaiende cirkeltjes
Een van de verpleegkundigen die bij Joke van Rooijen komt, is Heleen Horstink. “We probeerden de stoel bij haar uit en nu staat hij bij ons op het kantoor van Santé Partners in Dodewaard. Het ontspant écht. Als je de hele rit van 20 minuten uitzit, voel je de cirkeltjes die de rollen op je lichaam draaien nog steeds na afloop.” Heleen vertelt dat zij en haar collega’s kans lopen op rug- en nekklachten. “Dat komt doordat we vaak bukken en cliënten op bed draaien. We krijgen daarvoor tips van een ergotherapeut, maar werken met mensen levert toch altijd onvoorziene situaties op. We gebruiken ook hulpmiddelen en de massagestoel is daar een mooie aanvulling op. We gaan er na onze route regelmatig in zitten.” De medewerkers van Santé Partners geven hem straks door aan Buurtzorg, die hun kantoor in hetzelfde gebouw hebben. “Daarna gaat hij waarschijnlijk naar Opheusden. Ik vind het een erg origineel idee. Een bloemetje is leuk, maar dit is nog leuker!”
Vind meer informatie over wijkverpleging en thuis verplegen en behandelen.