“Connection is geen therapie, maar een manier om te leren van elkaar”, vertelt Claudia. “In de groep mag je jezelf zijn. Je herkent veel in de verhalen van anderen die ook kwetsbaar zijn. Dat voelt veilig, vermindert eenzaamheid en is goed voor je herstel. Het helpt als je weet dat je niet de enige bent.”
De ‘herstel community’ Connection wordt geleid door twaalf vrijwillige kwartiermakers: ervaringswerkers die vanuit hun eigen herstel hun verhaal delen. Vier van hen zijn Claudia, Angela, Dimitri en Tino. Zij leiden om beurten een praatgroep waar zo’n vijftien mensen eens per week samenkomen om hun verhalen te delen. Het uur erna doet de groep een ontspannende activiteit, bijvoorbeeld een moodboard maken om je gevoel te uiten of muziek luisteren. In totaal nemen zo’n tweehonderd mensen uit Duiven en Westervoort deel aan Connection.

Breincafé
Vrijwel iedereen die kwetsbaar is, kan meedoen aan Connection, vertelt Claudia. “We hebben wel huisregels: geen drank en drugs, niet oordelen over elkaar en niet met anderen praten over wat de groep bespreekt.”
Naast de praatgroep biedt Connection verschillende activiteiten, zoals het breincafé voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel, het beweeguur, de creatieve middag en de schildersclub. Dimitri: “Soms wil iemand graag een een-op-een gesprek. Dat kan bijvoorbeeld tijdens een wandeling, dan ben je meteen lekker buiten en in beweging. Er ontstaan ook vriendschappen uit Connection.”

Hulp van profs
Professionele kwartiermakers Marieke Nijland en Lucia Dijkstra van Santé Partners zorgen voor ondersteuning. Een van hen is altijd aanwezig bij Connection. Als het nodig is, bespreken de kwartiermakers lastige kwesties met hen. Angela: “Ik sta vaak klaar voor iemand uit de groep, ga bijvoorbeeld met haar mee naar het ziekenhuis. Maar toen ze me ’s nachts steeds belde, vond ik dat te ver gaan. Dan is het fijn als Lucia of Marieke ondersteunt.”
Niet de enige
De kwartiermakers voelen de groep goed aan omdat ze zelf ervaring hebben met kwetsbaarheid, vertelt Dimitri. “Zelf was ik jarenlang sociaal angstig en depressief. Dat de ander zich gezien en gehoord weet, vind ik het mooiste aan ons werk. En als iemand op een wachtlijst voor acute hulp staat, is het fijn om die tijd te kunnen overbruggen.”
Was de groep er niet geweest, dan was ik er niet meer geweest, zeggen deelnemers weleens. Angela herinnert zich een vrouw die een einde aan haar leven wilde maken. “Dankzij steun van Connection zag ze het leven weer zitten. Dat vind ik zó mooi.”
