1. Steunkousen zijn elastische kousen met speciale compressietechnologie. Hierdoor wordt het bloed vanuit de benen teruggeduwd richting het hart. Zo zorgen ze voor een betere bloedsomloop in je benen.
2. Steunkousen kan spataderen en aandoeningen als oedeem helpen voorkomen. Ook werkt het goed tegen rusteloze, vermoeide en pijnlijke benen.
3. De kousen kunnen je huidige beenklachten helpen te verminderen en voorkomt dat het erger wordt. Maar spataderen genezen door je steunkous? Dat gaat niet.
4. Je kunt de kousen preventief dragen, om je benen zo lang mogelijk gezond te houden. Zeker als je weet dat spataderen en slechte vaten in de familie zitten. Maar als je al problemen hebt, kun je er het beste zo snel mogelijk mee beginnen. De kousen helpen om (later) erger te voorkomen.
5. Spataderen komen bij zo’n 15 procent van de vrouwen voor, tegen 11 procent van de mannen.
6. Steunkousen moeten precies om het lichaam passen. Een vaatchirurg of compressiespecialist meet dan ook de kous op en bepaalt hoeveel druk gegeven moet worden.
7 Het grootste verschil met een steunkous en een medische compressiekous? Deze is bedoeld voor mensen met gezonde aders, een steunkous is voor als je (al) slechte aders hebt.
8. De gemiddelde knie-steunkous kost circa 60 euro, een lies-steunkous ongeveer 75 euro. Medische steunkousen worden vaak alleen vergoed met een medische diagnose. 9. Wat nog meer helpt tegen spataderen en oedeem? Voldoende bewegen, vaak van houding veranderen en je benen omhoog leggen. Voorkom daarnaast overgewicht, want ook dat draagt bij.
Steunkousen kun je tegenwoordig zelf aantrekken. Lees het hier