Vaccinaties - moeder en kind

We vaccineren je kind volgens het rijksvaccinatieprogramma. Zo krijgt hij/zij alle bescherming die nodig is. We geven ook de zogenoemde 22 weken prik tijdens je zwangerschap. Deze prik beschermt je baby direct vanaf de geboorte tegen kinkhoest. Tussen 15 oktober en 1 maart is het ook mogelijk om de griepprik te halen als je langer dan 22 weken zwanger bent. Meld je hier aan voor je vaccinatie(s), vanuit de aanmelding volgt er een afspraak.

Onze werkwijze

Vaccinaties kind

Op het consultatiebureau kun je met je kind terecht voor de vaccinaties tegen 12 ernstige ziekten. Lees er alles over op de website van het RIVM.

Vaccinatie zwangerschap - 22 wekenprik

Om je baby vanaf de geboorte te beschermen tegen kinkhoest, kun je je aanmelden voor een vaccinatie tegen kinkhoest. Je kunt de 22 wekenprik halen vanaf de 22e week in je zwangerschap tot aan de bevalling. We adviseren het wel zo snel mogelijk te doen na de 22e week.

Kinkhoest is voor baby’s een zeer ernstige ziekte. Baby’s krijgen in Nederland al een vaccinatie tegen kinkhoest. Maar dat kan pas als ze 2 maanden oud zijn. Dat betekent dat ze de eerste maanden na de geboorte nog niet beschermd zijn tegen kinkhoest. En juist dan zijn ze kwetsbaar. Door jezelf tijdens de zwangerschap te laten vaccineren tegen kinkhoest, is je baby vanaf dag 1 beschermd tegen de ziekte. Heb je vragen over de 22 wekenprik? Bekijk de vragen en antwoorden over de 22 wekenprik van het RIVM.

Vaccinatie zwangerschap – Griepprik

Pasgeboren baby’s hebben een hoger risico op ernstige gevolgen van griep, zoals benauwdheid en kortademigheid waarvoor een ziekenhuisopname nodig kan zijn. Als de moeder tijdens de zwangerschap de griepprik krijgt heeft de baby direct vanaf de geboorte minder kans om griep te krijgen. Voor de zwangere vrouw zelf is de griepprik ook zinvol. Zwangere vrouwen met griep worden namelijk vaker opgenomen in het ziekenhuis dan vrouwen met griep van dezelfde leeftijd die niet zwanger zijn. De griepprik is veilig voor de baby en de zwangere vrouw. Meer informatie vind je hier.

Kennismakingsgesprek met de JGZ (alleen mogelijk voor gemeenten Zaltbommel en Maasdriel)

Vanaf 22 weken zwangerschap ben je (en je partner) welkom voor een kennismakingsgesprek bij de jeugdgezondheidszorg (JGZ). Tijdens dit gesprek kun je vragen stellen, bijvoorbeeld over het ouderschap, over werk en gezin of over de JGZ. Als je dat wilt, kun je tijdens deze afspraak de 22 wekenprik (DKT) en/of de griepprik krijgen. Je kunt je hier aanmelden voor een kennismakingsgesprek, dat zal plaatsvinden met een jeugdverpleegkundige.

 

 

Oproep aan alle zwangere vrouwen:

Moeders van Morgen Lareb onderzoek naar medicatiegebruik in de zwangerschap.

Moeders van Morgen Lareb is met hun vragenlijstenonderzoek opzoek naar jouw ervaringen. Om de veiligheid van het gebruik van medicatie en vaccinaties in de zwangerschap te bewaken, doet Moeders van Morgen Lareb hier onderzoek naar.

Het Moeders van Morgen onderzoek bestaat uit maximaal 6 online vragenlijsten. De vragenlijsten gaan over de algemene gezondheid, leefstijl, medicijnen en vaccinaties, maar ook over het verloop van de zwangerschap, bevalling en de gezondheid van het kind. Iedere zwangere vrouw kan meedoen aan het onderzoek, ook als je op moment van deelname (nog) geen medicatie gebruikt. Je kunt je op ieder moment van de zwangerschap aanmelden.

Aanmelden voor Moeders van Morgen kan gemakkelijk via www.moedersvanmorgen.nl. Hier vind je ook alle overige informatie over deelname.

Veelgestelde Vragen

Ja, de 22 weken prik en de griepprik zijn gratis.

Ouders kunnen een afspraak maken voor een extra afspraak met de jeugdarts om vragen of twijfels over vaccineren te bespreken. Wij noemen dat een vaccinatiegesprek. Het plannen van een vaccinatiegesprek wordt bij twijfels over vaccineren meestal al aangeboden door de jeugdverpleegkundige tijdens het intake huisbezoek.

contact afbeelding
achtergrond floaty
“Wij helpen je graag verder!”
“Wij helpen je graag verder!”
Sluiten

Heb je vragen?
Neem dan contact op met één van onze experts

“Wij helpen je graag verder!”
contact persoon mobiel
contact persoon desktop