Kind in echtscheiding situatie (8-12 jaar)

Groep voor kinderen van gescheiden ouders. Een scheiding tussen ouders is voor alle gezinsleden een heftige gebeurtenis. Kinderen kunnen daar niet altijd over praten. Dit kan gevolgen hebben voor hun gevoel van eigenwaarde, schoolprestaties en later bij het krijgen van een eigen relatie. Wij willen deze schade graag minimaliseren en zelfs eventueel voorkomen.

De groep is ontwikkeld om kinderen te helpen de scheiding van hun ouders beter te begrijpen, een plaats te geven en een manier te vinden om te kunnen omgaan met alles wat ze moeilijk vinden met betrekking tot de scheiding. De kinderen leren omgaan met hun veranderde situatie door bewustwording en leren inzetten van hun eigen mogelijkheden; het aanleren van vaardigheden zoals opkomen voor zichzelf en praten over hun gevoelens en gedachten.

Het is mogelijk dat kinderen samen met hun broer/zus deelnemen. Kinderen komen samen in een groep in de leeftijd van 8 en 12 jaar.

Hoe werkt het?

Aan de hand van creatieve spelvormen, opdrachten en kringgesprek komen onderwerpen naar voren die bij de kinderen spelen. De kinderen leren praten over hun gevoelens en wat zij moeilijk vinden. Ook horen ze hoe andere kinderen omgaan met de scheiding. De kinderen ervaren dat zij niet de enige zijn in een dergelijke situatie. Ze kunnen elkaar steunen en tips voor moeilijke situaties geven. We besteden veel aandacht aan onderwerpen die de kinderen zelf inbrengen. Aan de orde komen:

  • Kennis maken met verschillende situaties van kinderen en echtscheiding; de situatie van jezelf.

  • Je gevoel en je gedrag, je uiten.

  • Hoe ga je om met iets wat je moeilijk vindt.

  • Keuzes maken voor eigen houding en gedrag, voor jezelf denken.

  • Vertrouwen in anderen en zelfvertrouwen.

  • Oefenen van moeilijke gesprekken.

  • Bewust worden van je eigen kwaliteiten en mogelijkheden.

De groep bestaat uit 7 bijeenkomsten en een (online) ouderbijeenkomst. Tijdens de ouderbijeenkomst krijgen ouders voorlichting hoe kinderen een scheiding verwerken en wat voor hen belangrijk is. Ook krijgen de ouders uitleg wat er tijdens de groepsbijeenkomsten wordt gedaan en hoe ze hun kind na de groep kunnen ondersteunen met het verwerkingsproces. Kinderen vinden in de groep een neutrale plek waar zij hun ervaringen kunnen delen met andere kinderen. 

De groepsgrootte bestaat uit zes tot tien kinderen met twee professionele begeleiders, waaronder één KIES-coach.

Wij werken volgens de landelijk erkende KIES methode. KIES betekent: Kinderen In Echtscheiding Situaties. Voor meer informatie, zie www.kiesvoorhetkind.nl

Waar & wanneer?

 

Er staat momenteel helaas geen groep gepland. Het is mogelijk om u in te schrijven voor de open wachtlijst. Wij nemen dan contact met u op zodra er een nieuwe groep bij u in de buurt start. 

Onder voorbehoud van voldoende aanmeldingen.

Hoe verloopt het aanmelden?

Stap 1

Meld je aan

Meld je aan via het online aanmeldformulier voor een training. Je kan je alleen opgeven voor een training die gegeven wordt in jouw eigen gemeente.

Stap 2

Intake professional

We bespreken je situatie en er is ruimte om vragen te stellen.

Stap 3

Start training

Bij voldoende aanmeldingen starten we de training.

Stap 4

Evaluatie

Aan het eind van de training evalueren we de training. Wat heb je geleerd? Wat ging goed? Wat kan nog beter?

Ervaringsverhalen

Meer zelfvertrouwen voor Lisa (10)

Meer zelfvertrouwen voor Lisa (10)

Thuis was er niets aan de hand, maar op school was de vrolijke Lisa (10) heel verlegen. Dankzij een groepstraining in sociale vaardigheden durft ze beter voor zichzelf op te komen.

Gerelateerde Diensten

Groepswerk / Trainingen

Groepswerk / Trainingen

Loop je ergens tegenaan, heb je een wens of wil jezelf ergens verder in ontwikkelen? Santé Partners biedt verschillende groepen en trainingen op maat aan, voor kinderen, jongeren en volwassenen. Een aantal thema’s waar je aan kunt denken zijn: opkomen voor jezelf, stevig in de schoenen staan, omgaan met scheiding van je ouders, grenzen ontdekken en aangeven, kunnen vertellen wat je denkt, voelt en vindt, de overgang van de basisschool naar de middelbare school, puberteit en ouderschap en stress hanteren in het dagelijks leven.

contact afbeelding
achtergrond floaty
“Wij helpen je graag verder!”
“Wij helpen je graag verder!”
Sluiten

Heb je vragen?
Neem dan contact op met één van onze experts

“Wij helpen je graag verder!”
contact persoon mobiel
contact persoon desktop