Onze werkwijze
Een casemanager is een vast en vertrouwd gezicht voor mensen met dementie en hun naasten. Welke ondersteuning de casemanager geeft is afhankelijk van je hulpvraag. Bijvoorbeeld:
- Informatie geven over het ziektebeeld.
- Adviseren bij problemen of aandoeningen die met dementie samen kunnen hangen.
- Adviseren bij medicatie en therapie.
- Regelen van zorg en ondersteuning.
- Leren omgaan met verdriet en verlies.
- Ondersteunen van de mantelzorger(s).
- Onderhouden van contacten met alle betrokkenen, zoals mantelzorgers, huisarts, thuiszorg en instanties.
Een casemanager komt op afspraak langs en is tussentijds telefonisch voor vragen bereikbaar.
Veelgestelde Vragen
Zijn er kosten verbonden aan ondersteuning bij dementie?
Er zijn geen kosten aan verbonden.
Onder welke zorgwetten valt ondersteuning bij dementie?
De ondersteuning valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), onder wijkverpleging vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw) of onder de Wet langdurige zorg (Wlz). Dit is afhankelijk van jouw situatie.
Wmo: begeleiding bij dementie
Vaak is al bij beginnende dementie begeleiding in het dagelijks leven gewenst. Dat gaat om praktische hulp die nodig is om zelfstandig te blijven wonen. Je kunt hiervoor terecht bij jouw gemeente. Het verschilt per gemeente wie de begeleiding geeft. Het kan bijvoorbeeld een ouderenadviseur of een cliëntondersteuner zijn.
Zorgverzekering: casemanager dementie
Als de huisarts dementie vermoedt, start een diagnosetraject. Vanaf dat moment is casemanagement dementie mogelijk. Dit valt onder de Zorgverzekeringswet. De casemanager is een vaste contactpersoon die helpt om alle hulp te organiseren. Bijvoorbeeld wijkverpleging (persoonlijke verzorging en verpleging) en/of begeleiding in het dagelijks leven vanuit de Wmo en/of ondersteuning voor jouw mantelzorger.
De Zorgstandaard Dementie beschrijft wat casemanagement inhoudt. Een wijkverpleegkundige stelt de indicatie voor casemanagement dementie. Je kunt bij jouw zorgverzekeraar navragen bij welke wijkverpleegkundige je terecht kunt.
Wet langdurige zorg: casemanager dementie
Heb je een indicatie voor de Wet langdurige zorg (Wlz) en kies je ervoor om (nog) thuis te blijven wonen? Dan kan casemanagement dementie een onderdeel zijn van jouw Wlz-zorg. Je kunt dan voor meer informatie terecht bij jouw zorgkantoor.
Bron: Ministerie van VWS
Zijn er wachttijden voor deze ondersteuning?
Meestal zijn er geen wachttijden voor deze ondersteuning. Neem voor actuele informatie contact op met de Klantenservice van Santé Partners via 0900 - 84 33.
Gerelateerde pagina's
Wijkverpleging
Soms heb je tijdelijk zorg nodig, zoals na ontslag uit het ziekenhuis. Of ben je vanwege een ziekte of beperking langdurig afhankelijk van zorg vanwege bijvoorbeeld diabetes, astma/COPD, kanker, hartproblemen, beroerte (CVA) of een andere handicap. Ook als je ouder bent of ongeneeslijk ziek, wil je zo veel mogelijk kwaliteit van leven blijven ervaren. Iedereen woont het liefst thuis. Daar helpen we bij.