Aantrekhulp steunkousen

Het met de hand aantrekken van steunkousen is vaak een moeizaam en lastig klusje. Er zijn echter diverse hulpmiddelen beschikbaar die het aantrekken van een steunkous veel gemakkelijker maken. Lukt het met de hand niet, dan lukt het vaak met een hulpmiddel nog wel. Je kunt dan zelf de steunkousen aan- en uittrekken op het moment dat dit prettig is en bent niet afhankelijk van familie of zorgverleners die hiervoor langs moeten komen.

Onze medewerkers helpen je graag om je te leren hoe je dit hulpmiddel kunt gebruiken en welk hulpmiddel voor goed werkt voor je.

Hoe gaat het in z’n werk?

Wijkverpleegkundige Martijn Grooten legt uit hoe dit in de praktijk door zijn team wordt aangepakt.

“We vragen je om bij de thuiszorgwinkel zelf de hulpmiddelen aan te schaffen. Een gespecialiseerde medewerker komt dan bij je thuis om alles een keertje uit te leggen. Dat kan ook aan de partner zijn. Vervolgens is het een kwestie van gewoon doen; oefenen dus! Elk wijkteam heeft ook ergo-coaches en vele teams die kunnen helpen. Zij kennen de hulpmiddelen, zijn daar handig in en kunnen alle vragen beantwoorden. Dat geeft mensen vaak een zeker gevoel.”

Is het zelf doen wel voor iedereen haalbaar?

“Vrijwel iedereen kan het zelf, al zijn er natuurlijk cliënten bij wie het echt nodig is dat een zorgprofessional ervoor blijft langskomen. Bijvoorbeeld als je heel kromme vingers hebt van de reuma of echt heel erg ziek bent. Want wat niet gaat, dat gaat niet. Dan helpen we graag.”

Wat zijn de reacties?

“In het begin zijn mensen vaak wat terughoudend. Bang dat ze het niet kunnen. Maar zodra er een paar keer onder begeleiding is geoefend en men meer gewend is, gaat het doorgaans heel goed. We laten vaak YouTube-filmpjes zien; daar kun je op terugvallen. Ook de omgeving van cliënten moet vaak wennen. ‘Doen jullie geen steunkousen meer? Mijn moeder is 93…’ hoor je dan. Maar als zij verder nog redelijk gezond is en het dus eigenlijk gewoon zélf kan, waarom niet?”

Nog tips?

“Gewoon beginnen. Zoals eerder gezegd: het is een kwestie van oefenen en vooral: dóen!”

afbeelding Quote

“Het is heel fijn dat ik zelf kan bepalen wanneer ik mijn steunkousen aan- en uittrek.”

Ervaringsverhalen

Vrijheid dankzij de aantrekhulp

Vrijheid dankzij de aantrekhulp

Annie van Iterson (63) leerde van verpleegkundige in de wijk Wilma Meeuwissen hoe ze met een hulpmiddel voortaan zelf haar steunkous kan aantrekken. Wijkverpleging nu niet meer nodig en Annie heeft haar vrijheid terug.

Steunkousen aantrekken:  Dát doe ik tegenwoordig zelf !

Steunkousen aantrekken: Dát doe ik tegenwoordig zelf !

Zelf leren hoe je je steunkousen aan moet doen? Jazeker! Want dat levert je meer zelfstandigheid op en minder wachten. En de wijkverpleging heeft daardoor weer meer tijd voor cliënten met extra zorgbehoeftes. Wijkverpleegkundige Martijn Grooten legt uit hoe dit in de praktijk door zijn team wordt aangepakt.

Gerelateerde Diensten

Wijkverpleging

Wijkverpleging

Soms heb je tijdelijk zorg nodig, zoals na ontslag uit het ziekenhuis. Of ben je vanwege een ziekte of beperking langdurig afhankelijk van zorg vanwege bijvoorbeeld diabetes, astma/COPD, kanker, hartproblemen, beroerte (CVA) of een andere handicap. Ook als je ouder bent of ongeneeslijk ziek, wil je zo veel mogelijk kwaliteit van leven blijven ervaren. Iedereen woont het liefst thuis. Daar helpen we bij.

Slimme (digitale) hulpmiddelen

Slimme (digitale) hulpmiddelen

Zo lang mogelijk thuis blijven wonen of zo veel mogelijk zelf kunnen doen als je in van onze woonzorglocaties woont. Dat is fijn voor jou en je omgeving. Slimme (digitale) hulpmiddelen helpen daarbij. Dit betekent dat onze medewerkers bij een vraag eerst kijken naar wat je zelf kunt of wat je kan leren en of een (digitaal) hulpmiddel hierbij kan helpen. Zo ben je minder afhankelijk van zorg en houd je zoveel mogelijk de regie over je eigen leven.

contact afbeelding
achtergrond floaty
“Wij helpen je graag verder!”
“Wij helpen je graag verder!”
Sluiten

Heb je vragen?
Neem dan contact op met één van onze experts

“Wij helpen je graag verder!”
contact persoon mobiel
contact persoon desktop