Er komen steeds meer ouderen. Die willen het liefst zelfstandig blijven wonen. En daar ligt een uitdaging. Dat vraagt iets van zowel de cliënt als onze medewerkers. In deze column drinken we een sterk bakkie met collega’s van Santé Partners die nu al bezig zijn met de zorg van de toekomst. Dit is de eerste column van Roosmarijn de Greef (32) in een reeks van vijf. Zij werkt sinds 5 jaar met veel plezier bij Santé Partners als wijkverpleegkundige in Amerongen, Leersum en Overberg. Ze schrijft in deze column het belang van ouderen zoveel mogelijk zelf te laten doen.
Op 21 november kwamen de toezichthouders van organisaties samenwerkend binnen het netwerk Rivierenland Samen Beter bijeen. Tijdens deze inspirerende bijeenkomst verdiepten zij zich in de samenwerking en de veranderingen die nodig zijn om de zorg in Rivierenland toekomstbestendig te maken.
Maaike Steenbeek, verpleegkundige in Elisabeth Hof in Culemborg, heeft sinds kort haar certificaat voor het ambassadeurschap verpleegkundige intramurale ouderenzorg behaald. Een mooie stap in haar carrière met één duidelijk doel: laten zien hoe mooi en veelzijdig het beroep van verpleegkundige intramurale zorg is. Maaike werd onlangs ook geïnterviewd door V&VN over haar ambassadeurschap. Maar wat houdt dit ambassadeurschap precies in, en waar wil Maaike zich als ambassadeur voor inzetten?
Mantelzorgen stopt niet als je vader of moeder naar een woonzorgcentrum gaat. Nog steeds komen Frank en Renato van den Heiligenberg regelmatig bij hun moeder. “De verzorgenden zijn hier geweldig.”
Verzorgende IG Rosalina over haar ervaring met het inzetten van digitale hulpmiddelen in de zorg.
Binnen zeven maanden is 60% van de zorgprofessionals bij Santé Partners overgestapt op spraakgestuurd rapporteren ( waar dat mogelijk is) en heeft hiermee ruim 3000 uur aan rapportagetijd kunnen omzetten naar tijd voor cliënten.
Bij dementie denken we vaak aan 75-plussers. Maar het kan ook voorkomen bij jongere mensen. Hoe is dit anders dan ‘gewone’ dementie, hoe herken je het en wat kan je dan doen? We vroegen het Debbie van de Vosse.
In dit vervolg op ons eerdere artikel vertelt Meneer Struijk (80) over zijn ervaring met de Freestyle Libre, een eHealth-hulpmiddel voor bloedsuikermeting, en zijn diepe dankbaarheid voor Verzorgende IG Linda. Ontdek hoe Linda’s inzet hem hielp zijn vrijheid te herwinnen en zijn dagelijks leven te verbeteren.
Verhalen uit de wijk, die hebben de professionals van Santé Partners genoeg. Angela Jansen (45) is opbouwwerker en koppelt achter de voordeur én de buurt alle lijntjes aan elkaar. Vandaag spot ze Hetty (36) in de ontmoetingstuin in de wijk.
Alleen kon Riky Josemanders (72) haar steunkousen niet aan- en uittrekken. Daarom schakelde wijkverpleegkundige Franka van Wordragen de man van Riky in. Hij had het zó onder de knie.
Minke Boorsma (24), wijkverpleegkundige in de Utrechtse Heuvelrug, deelt het verhaal van haar cliënt, meneer de Boer, die palliatieve zorg ontving. Door een goede samenwerking met een wijkteam uit de buurt konden we voldoen aan zijn wens om vredig thuis te kunnen overlijden.
Inspraak en invloed hebben over de inhoud van je werk. Iets wat bij Santé Partners erg belangrijk is. Niet voor niets werd in juli 2023 Professionele Zeggenschap geïntroduceerd. En ging de organisatie van een Professionele Adviesraad (PAR) naar een Professionele Raad (PR). Hoe staat de vlag erbij na één jaar? Bestuurder Rogier van Dijk maakt samen met Specialist Begeleider Thuis & Vakgroep Voorzitter Hetty Bogerd de balans op.
Santé Partners mocht in 2023 met 3400 waardevolle collega's en vrijwilligers 15.571cliënten zorg en ondersteuning bieden. Lees er meer over in ons jaarverslag.
Dittie Augustinus blijft het liefst nog lang zelfstandig wonen op haar vertrouwde plek in Tiel. Dankzij een fijne club mantelzorgers om haar heen, gaat dat vooralsnog heel goed.
Je kunt ze zomaar tegenkomen in de wijk, de professionals van Santé Partners én hun verhalen. Vandaag zien we Linda (50) die langsgaat bij Marjan van Pouderoijen (58). Linda is verzorgende IG en komt al 15 jaar bij mevrouw.
Het is de Dag tegen Pesten (19 april), een moment waarop we stilstaan bij het belang van het aanpakken van pestgedrag op alle niveaus. Voor deze gelegenheid hebben we het genoegen om in gesprek te gaan met Maud Willems, een van onze vertrouwenspersonen bij Santé Partners. Maud zal ons begeleiden door een specifieke situatie waarin duidelijk wordt dat pesten een breed begrip is én hoe belangrijk het is om op tijd aan de bel te trekken.
Jaren lang zorgde Wil van der Horst thuis voor haar man die heel lang gezondheidsproblemen had. Ze zorgde met liefde voor haar man, maar de mantelzorg werd steeds zwaarder. Tegenwoordig biedt Santé Partners Zorgbemiddeling om de mantelzorgtaak te verlichten.
Op dit moment krijgen wij veel vragen over de mazelen. Mazelen is een besmettelijke vlekjesziekte. Mensen krijgen het door een virus. De meeste kinderen in Nederland worden gevaccineerd tegen mazelen via het Rijksvaccinatieprogramma. Daardoor komt de ziekte in Nederland niet veel meer voor. Echter, zowel in landen om ons heen, als in Nederland daalt de vaccinatiegraad, waardoor mazelen zich makkelijker kan verspreiden. Denk je dat jij of jouw kind mazelen heeft? Neem dan telefonisch contact op met de huisarts.
Wijkverpleging is nu niet meer nodig en Annie heeft haar vrijheid terug. Annie van Iterson (63) leerde van verpleegkundige in de wijk Wilma Meeuwissen hoe ze met een hulpmiddel voortaan zelf haar steunkous kan aantrekken.
Na veertien jaar werkzaam te zijn geweest in de schoonmaakbranche voelde Kelly Verhoef (33) dat het tijd was voor verandering. Vastberaden om een nieuwe richting in te slaan en meer te betekenen voor ouderen, stuurde ze een open sollicitatie naar onze organisatie. Nu is Kelly een gewaardeerd lid van het Zelfstandig Thuis team Neder-Betuwe, waar ze haar functie als Zelfstandig Thuis coach met enthousiasme vervult. In het onderstaande interview deelt Kelly haar ervaringen over het werken binnen een Zelfstandig Thuis team en waarom ze hier zo gepassioneerd over is.
In ons recente magazine hebben we het inspirerende verhaal van Dittie Augustinus gedeeld, een bewoner van Tiel die vastbesloten is om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen, gesteund door een toegewijd team mantelzorgers. Ontdek hoe haar verhaal verder gaat en lees het openhartige gesprek tussen Dittie en haar dochter Ellen, waarin ze hun ervaringen delen en elkaar steunen. Lees verder om meer te ontdekken over hun unieke band en hoe ze samen omgaan met zowel de praktische als emotionele uitdagingen van mantelzorg.
Op 27 november vond de aftrap plaats van ons project 'Spraakgestuurd Rapporteren', dat tot stand is gekomen vanwege de hoge administratieve last voor zorgmedewerkers. Attendi heeft hier een slimme oplossing voor bedacht door binnen Nedap (ONS) een microfoonfunctie toe te voegen. Hierdoor kunnen zorgmedewerkers hun rapportages rechtstreeks inspreken op hun telefoon. Klinkt ideaal! Wij hadden het voorrecht om als koplopers deze nieuwe functie te testen. Na de aftrap gingen onze vier pilotteams aan de slag. Wijkverpleegkundige Wilma Knop (team Lienden) deelt graag haar ervaringen tijdens deze testperiode.
Ambulancezorg Gelderland-Zuid kan nu een beroep doen op het acute verpleegkundige nachtzorgteam van Santé Partners dat actief is in het Gelders Rivierenland en de Bommelerwaard. Zo vergroten we de beschikbaarheid van zorg in de nacht. Samen bieden we nu regionaal de acute verpleegkundige nachtzorg voor alle thuiswonende cliënten.
Mevrouw van der Schouw (91) kwam vanwege hartfalen in het ziekenhuis terecht. Na verschillende onderzoeken is toen besloten om haar niet meer actief te behandelen, maar om een palliatief beleid op te stellen. Dit beleid houdt voor mevrouw in dat er geen ziekenhuisopnames meer volgen en dat de zorg overgedragen is aan de huisarts. Via de huisarts is de wijkverpleging van team Houten ingeschakeld. Esmée Laribij, verpleegkundige in opleiding, vertelt over de situatie van mevrouw van der Schouw en het gebruik van het handige EHealth hulpmiddel: Weegschaal Pro.
Per 1 maart 2024 start Rogier van Dijk als nieuwe bestuurder bij Santé Partners. Hij vormt samen met voorzitter Anne-Marie Laeven de Raad van Bestuur van Santé Partners.
Langer veilig thuis blijven wonen, zonder of met slechts minimale inzet van wijkverpleging? Dat is mogelijk met e-health. Over dit onderwerp verzorgt Kyaro Geeven van MobileCare trainingen aan zorgmedewerkers van Santé Partners. Hij vertelt er graag meer over.
Een nieuwe functie van Attendi binnen cliëntdossiers (ONS Nedap) stelt ons in staat om cliëntrapportages niet meer te typen, maar in plaats daarvan in te spreken. Wat je zegt, wordt omgezet naar tekst. Dit scheelt tijd, zorgt voor betere rapportages en meer openheid.
Dankzij ‘Zelfstandig Thuis met het Volledig Pakket Thuis (VPT)’ kunnen mensen langer thuis blijven wonen. Susanne Floor en Antonella Crapanzano werken als verzorgende IG in een Volledig Pakket Thuis-team in Rhenen, Elst, Amerongen en Leersum. Het geeft hun veel energie.
Mensen met een intensieve zorgvraag kunnen ervoor kiezen om thuis de zorg en aandacht te ontvangen die ze nodig hebben. Daarom biedt Sante Partners Zelfstandig Thuis, met het Volledig Pakket Thuis (VPT) aan. Lianne Biesheuvel, casemanager dementie en Daniëlle Krijgsman, wijkverpleegkundige gaan in met elkaar in gesprek over hun ervaringen met Zelfstand Thuis met VPT.
Bernadette Smits (36) is 2,5 jaar geleden begonnen bij Santé Partners met een grote koersverandering in haar leven: na 10 jaar gewerkt te hebben bij een tankstation, besloot ze alsnog haar roeping te volgen. Bernadette is als zij-instromer begonnen met de opleiding tot verzorgende IG en heeft afgelopen mei haar diploma gehaald!
Half oktober viel het nieuwe Santé Thuis magazine bij de leden van de Santé Partners ledenvereniging op de mat. Het is weer een editie geworden met mooie verhalen!
We gaan van start met een nieuw concept: inloopspreekuren. Tijdens zo'n inloopspreekuur kun je (vrijblijvend) bij ons terecht om te praten over de mogelijkheden tot zorg en ondersteuning voor jezelf óf voor je dierbare.
Per 1 januari zal Jef Mol stoppen als bestuurder van Santé Partners. Hij gaat een nieuwe uitdaging aan als bestuurder van Thebe in Breda/Tilburg en omstreken. Jef Mol: “Deze kans is uniek en bijzonder voor mij, omdat ik de gelegenheid krijg om in mijn eigen woonomgeving te werken en daar bij te dragen aan alle opgaven waar we voor staan. Daarnaast vermindert het de reisafstand aanzienlijk, waardoor ik meer tijd met mijn gezin kan doorbrengen. Ik kijk met een goed gevoel terug op mijn tijd bij Santé Partners waarin ik zeer prettig heb mogen samenwerken met alle samenwerkingspartners, de Raad van Toezicht, mijn collega Anne-Marie Laeven en alle collega's binnen deze mooie organisatie.”
In deze Tweespraak spreken Lotte van den Bergh en Priscilla Klip over waarom het zo belangrijk is om een goede start te hebben in je nieuwe baan. Wat is er eigenlijk allemaal voor nodig om als nieuwe collega een vliegende start te maken? Lotte, gestart in mei 2023 als wijkverpleegkundige in Zaltbommel, blikt terug op haar ervaringen en deelt die met Priscilla Klip, teamleider Werving & Selectie en druk bezig met het nieuwe introductieprogramma ‘Samen Sterk in 100 dagen’.
Het is de week van de ontmoeting, een week waarbij zorgprofessionals aandacht vragen voor een belangrijk thema: eenzaamheid. Eenzaamheid is van alle leeftijden, maar komt wel meer voor onder ouderen. Wat is eenzaamheid? Wat zijn de oorzaken en gevolgen? En wanneer vormt eenzaamheid een probleem? We spreken Sociaal Werker Maaike van den Brink over dit belangrijke onderwerp.
Het bestelplatform SUP zorgt ervoor dat wijkverpleegkundigen en verzorgenden op één plek snel en gemakkelijk alle zorgproducten kunnen bestellen. Om SUP te laten groeien en nóg beter aan te laten sluiten bij de zorg, heeft een groep aanbieders van wijkverpleging het voornemen mede-aandeelhouder te worden van CB Healthcare bv, de eigenaar en ontwikkelaar van SUP. 2 oktober werd hiervoor de intentieovereenkomst getekend.
Miranda den Ouden is al 28 jaar wijkverpleegkundige, waarvan 2,5 jaar bij Santé Partners, maar ze vond het tijd voor een nieuwe uitdaging. Haar hart ligt nog altijd bij de zorg, dus zocht ze naar een nieuwe rol binnen de wijkverpleging. Na het volgen van een loopbaantraining wist ze het: ze wilde gaan werken met Virtuele thuiszorg (EHealth) hulpmiddelen.
Meneer Struijk (79) is een echte levensgenieter. Hij rijdt nog altijd auto en gaat graag dagjes uit. Een paar maanden geleden voelde hij zich niet helemaal in orde, maar hij wist zelf niet goed waardoor het kwam.
De ouderenzorg staat voor goede en betaalbare zorg. Om dat zo te houden, moeten we ons blijven ontwikkelen.
Santé Partners rolt het nieuwe zorgconcept Zelfstandig Thuis uit naar meer gemeenten. Mensen ontvangen een breed pakket van zorg, welzijn en dienstverlening thuis met het Volledig Pakket Thuis. Dit is volledig op maat afgestemd op de cliënt. Zo zorgen we er samen voor dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen, in hun eigen vertrouwde omgeving.
De eerste immuuntherapie behandeling bij oncologische patiënten thuis in de Bommelerwaard is een feit!
Santé Partners wil zeggenschap bevorderen onder haar eigen professionals. Wat betekent dit precies voor de organisatie en wat zijn de voordelen hiervan? In een gesprek tussen Anne-Marie Laeven, bestuurder, en Wilhelmien Hak-Beelen, verzorgende IG en eerstverantwoordelijke van haar woongroep, worden deze vragen besproken.
Professionals bij Santé Partners krijgen op verschillende niveaus de mogelijkheid om daadwerkelijk mee te sturen en beslissen over hun werk. “We schaffen de VVAR/PAR af en maken de stap naar échte zeggenschap.” aldus Anne-Marie Laeven, voorzitter Raad van Bestuur.
Jo-Anne is wijkverpleegkundige bij Santé Partners. Door de komst van het Zelfstandig Thuis met Volledig Pakket Thuis (VPT), merkte ze al snel een paar aangename veranderingen in haar werk op: er is meer tijd om bewoners te begeleiden én er is meer aandacht voor het stukje welzijn. Deze positieve veranderingen leiden tot sterke verhalen, zoals het verhaal van meneer de Vries.
Om in de toekomst goede zorg te kunnen blijven bieden, moeten we onze zorg slimmer en efficiënter organiseren en het werk makkelijker maken. EHealth Thuis is eén van de manieren waarop we dit doen. Samen met de cliënt zetten we steeds meer slimme middelen in die bijdragen aan gezondheid en zelfstandigheid en het mogelijk maakt om langer thuis te wonen. Hierdoor wordt niet alleen de professional maar ook de mantelzorger ondersteund in zijn werkzaamheden.
Hulpmiddelen zijn ideaal voor mensen die lang zelfstandig willen blijven wonen. Verzorgende IG Anja Hooijmans: ''Altijd mooi om te zien dat cliënten door zo’n hulpmiddel meer zelfvertrouwen krijgen.”
Dankzij een goede samenwerking met het ziekenhuis en de wijkverpleging krijgt Agnes Brugman nu immunotherapie-aan-huis kreeg. De eerste keer was best spannend, maar door het warme contact met verpleegkundige Carlijn Jongbloets, had ze er alle vertrouwen in.
Vanaf 3 april 2023 gaan verschillende afdelingen van Santé Partners samen onder één dak op een nieuwe locatie in Nieuwegein. 11 april volgt een feestelijke opening van dit kantoor, wat ook een ontmoetingsplek wordt voor collega's van Santé Partners in de regio Utrecht.
Al jaren werken zorgorganisaties samen aan de afstemming van persoonlijke voorkeuren van patiënten voor behandeling en zorg. Door een subsidie kan deze aanpak nu breed in de Gelderse Vallei worden ingevoerd. Santé Partners wil samen met aangesloten zorgorganisaties een zelfde werkwijze ontwikkelen, waarbij de wensen en grenzen van cliënten centraal staan. Daarmee kunnen we samen nog beter zorg en behandeling op maat aanbieden.
Woensdag 25 januari werd symbolisch het startsein gegeven voor de bouw van een toekomstig woon- en zorggebied in Zaltbommel. Bestuurder Jef Mol was hierbij aanwezig. Onderdeel van het project is de realisatie van 54 zorgappartementen (gebouw C). Jef Mol: 'Op deze locatie kunnen straks mensen met een zeer intensieve verpleegzorgvraag wonen. Bazalt Wonen werkt samen met Santé Partners aan de woonzorgopgave voor Zaltbommel en omgeving. “De vraag naar zorg en ondersteuning neemt toe. We vinden het dan ook geweldig dat dit plan woonruimte biedt voor mensen die zeer intensieve zorg nodig hebben. We willen de komende periode samen met BrabantZorg en partners als de gemeente, JBZ, Habion en natuurlijk Bazalt Wonen werken aan een goed woon-zorgconcept voor de hele gemeente. Daarin kijken we samen wie welke ondersteuning het beste kan bieden op welke plaats. Goede samenwerking dus zodat we ondanks de krapte op de arbeidsmarkt ondersteuning en zorg toegankelijk houden voor de inwoners.'
Graag berichten wij u dat we met alle zorgverzekeraars een contract hebben kunnen sluiten voor 2023. Dat betekent dat wij de zorg die wij in de wijkverpleging indiceren ook rechtstreeks in rekening kunnen brengen bij de zorgverzekeraar.
Samenwerkingsverband VVT Noordoost-Brabant ondertekent Green Deal Duurzame Zorg 3.0. Op 19 december 2022 hebben 12 bestuurders van het samenwerkingsverband VVT Noordoost-Brabant hun handtekening gezet onder een akkoord dat de zorg duurzamer en milieubewuster maakt. Het is uniek dat ouderenzorg organisaties zich op zo’n grote schaal in één regio samen inzetten voor verduurzaming. Dankzij de krachtenbundeling kunnen ze de regio binnen een paar jaar groener en duurzamer maken.
Gerry van der Donk neemt afscheid als voorzitter van de Cliëntenraad. Na acht jaren vol bevlogenheid voorzitter te zijn geweest van de cliëntenraad van Santé Partners, neemt Gerry van de Donk afscheid. Ze had graag haar voorzitterschap nog voortgezet maar vanwege gezondheidsredenen moest zij deze keuze maken. Gerry werkte vanaf 2014 bij rechtsvoorganger STMR als voorzitter van de Cliëntenraad. Ze was betrokken bij de fusie tussen Vitras en STMR en bleef na de fusie aan als voorzitter van de Cliëntenraad van Santé Partners. We danken Gerry zeer voor haar grote bijdrage in al die jaren en wensen haar alle goeds en sterkte toe.
Santé Partners is trotse deelnemer van de Zorgversterkers. Samen werken we aan een gezonde arbeidsmarkt voor zorg en welzijn in de hele regio Utrecht.
Wij doen in november en december 2022 onderzoek naar hoe onze cliënten en hun vertegenwoordigers onze zorg en ondersteuning ervaren. Het is een digitaal onderzoek waarvoor we u (onze cliënten en/of uw vertegenwoordiger) een uitnodiging per mail sturen voor het invullen van een vragenlijst. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 5 a 10 minuten. Fijn als u ons wilt helpen. Door het delen van uw ervaringen helpt u ons om onze zorg en ondersteuning te verbeteren. Bedankt voor uw medewerking!
Met ingang van 1 november sluiten wij ons als organisatie aan bij de IVVU. De IVVU is een vereniging van zorgorganisaties in de regio Utrecht. De leden richten zich op het bieden van kwalitatief verantwoorde ouderenzorg in de meest brede zin. Collectief uitgangspunt van de leden is het realiseren van (gespecialiseerde) zorg, ondersteuning en dienstverlening, die aansluit op de vraag en wensen van de cliënten.
De toekomst van de zorg is thuis. In de eigen omgeving herstellen mensen sneller. Goede zorg thuis staat of valt met deskundige wijkverpleging. Maar is die wijkverpleegkundige er straks nog wel? De wijkzorg staat onder enorme druk. Daarom luiden wij, 20 zorgorganisaties, de noodklok. De toekomst van de wijkverpleging staat op het spel!
Woensdag 22 juni tekenden Kor Wijngaarden, voorzitter van het Hospice en Paul ten Bergen, manager zorg bij Santé Partners een samenwerkingsovereenkomst voor het bieden van professionele zorg door Santé Partners aan gasten van het Hospice. Naar verwachting wordt het Hospice De Samaritaan in Zaltbommel op 1 januari 2023 opgeleverd en kan Santé Partners vanaf dat moment zorg en ondersteuning bieden aan gasten in de laatste fase van hun leven.